lovisareads.blogg.se

Tid - Livet är inte kronologiskt

Kategori: böcker, recensioner

 
Titel: Tid - Livet är inte kronologiskt
Författare: Alex Schulman och Sigge Eklund
 
Handling: 
Å ena sidan är tiden konkret: klockan som oundvikligen tickar framåt, sekunderna som går. Å andra sidan är tiden obekriplig. Ett år kan passera i rasande fart, ett kort ögonblick av fasa kan vara i en evighet. Tiden är en gåta, att försöka förtså den är att försöka förstå livet.
 
Alex Schulman och Sigge Eklund beskriver en samtid där vi alla är vilsna i tiden. Kanske beror det på att hela tidsbegreppet är en illusion, att vi missförstått något viktigt: att tiden inte alls är kronologisk.
 
Mina tankar:
Jag har ägt denna bok i över ett halvår men aldrig tagit mig tiden att läsa den. Nu på semester i Kanada blev den helt plötsligt aktuell. Jag läste den snabbt. Jag ville veta allt de hade att säga. Det är tur att de har en till bok så jag kan fortsätta läsa om dem. 
 
Jag tyckte om boken helt klart. Men jag har alltid varit lite rädd för tiden och när de visar exakt hur många veckor man lever om man dör när man är 90 blir jag skräckslagen. Livet är ju kort. Det är något de verkligen får ut med boken. Om det är positivt det vet jag inte men det skrämmer mig. Det finns ju så mycket jag vill vara med om.
 
Boken är helt klart läsvärd. De kommer med många bra perspektiv och tankar och när de berättar sina barndomshistorier kunde i alla fall jag relatera väldigt mycket och det är skönt att veta att man inte varit ensam. LÄS!
 
Smakprov:
"Lek med tanken att man komprimerar hela universums historia till ett enda år, där big bang motsvarar den första sekunden av den 1 januari och nutid är den sista sekunden av den 31 december. Hela universums förlopp i ett enda år. Det ger vid handen att vår galax skapades i Mars månad. Dinosaurierna utplånas från jorden den 29 december, bara två dagar före nutid. Men det mesta som rör oss sker den 31 december, på nyårsafton. Klockan 23.54 uppstår människoarten. Klockan 23.59.50 byggs pyramiderna. En sekund före midnatt - Columbus upptäcker nya världen. Mänskligheten har alltså funnits i sex minuter under universums levnadsår".