lovisareads.blogg.se

Heart of Darkness

Kategori: böcker, engelska böcker, recensioner

 
Titel: Heart of Darkness (mörkrets hjärta)
Författare: Joseph Conrad
 
Handling:

Mörkrets hjärta följer man, till en början, en besättningsman på Nellie. Personen beskriver allt i sin omgivning, men personens namn nämns aldrig. Det är irrelevant för själva historien.

Bland besättningen finns även huvudpersonen Charlie Marlow som berättar om sin resa på en flodångare på väg till "Den övre stationen" i en ej namngiven europeisk koloni. Det står dock klart att Kongostaten avses när man känner till Joseph Conrads bakgrund som skeppare på Kongofloden, samt att han sagt själv att romanen utspelar sig i Kongo. Den flod som beskrivs i romanen har för övrigt Kongoflodens form. Marlows uppdrag är att ta reda på vad kolonialkompaniets representant, Kurtz, på den övre stationen, har för sig. Ju närmare ångfartyget kommer desto tydligare blir tecknen på att allt inte står rätt till i den övre stationen.

Mina tankar:
Ja, jag läste denna bok på engelska och det var inte helt lätt. Det var rätt svårt att förstå alla delar. Trots det var det väldigt lärorikt att läsa boken. Mycket av den var väldigt hemskt. Vet inte om det är en rekommendation, helt klart om man vill läsa om hur mörkhyade behandlades av vita i Afrika under 1800-talet.