lovisareads.blogg.se

Varför kan inte potatisar gå?

Kategori: böcker, recensioner

 
Titel: Varför kan inte potatisar gå?
Författare: Lars-Åke Janzon
 
Handling: Hur parar sig sjöborrar? Hur blev vargen varg? Och varför flyttar djuren på savannen? I den här boken är det ofta en till synes märklig fråga eller händelse som är starten. Sedan utvecklar Jourhavande biolog Lars-Åke Janzon ämnet med spännande fakta och resonemang. Vi får läsa om snoksex, giftiga fiskar och filippinska spökdjur. Och äntligen får vi svar på frågan hur mycket en blåval bajsar varje dag.
 
Mina tankar: Det här var en väldgt annorlunda bok. Jag har inte läst vetenskapsböcker på egen vilja förut. Men någon gång måste vara den första. Boken har inte någon speciell handling på det sättet de andra böckerna jag läser har. Denna bok var humoristiskt skriven även fast den tog upp rimliga vetenskapliga undersökningar. Jag har lärt mig mycket på ett roligt sätt. 
 
Jag rekommenderar boken om man vill bredda sin läsning till nya genrer. Om man tidigare inte läst vetenskapliga böcker så ska man ge denna en chans. Den är förhållandevis lättläst och enkel att förstå. Nu vet jag att zebror är svarta med vita ränder och hur det är bevisat.
 
 
(Ja, jag försöker läsa, jag försöker ha tid. Jag har böcker som jag håller på med så det kommer mer. Någon gång.)